Avustajakoirat

Palveluskoiria käytetään paljon hyödyksi moniin eri tarpeisiin. Koira on usein luonteeltaan erittäin sopiva avustajaksi monenlaiseen tehtävään. Avustajakoira voi auttaa näkövammaisia, kuulovammaisia, psyykkisistä ongelmista kärsiviä, kouristuksia saavia, diabeetikkoja sekä muista fyysisistä ongelmista kärsiviä.

dog race_347666747

Mikä tahansa haukku ei kuitenkaan pääse viralliseksi avustajakoiraksi. Koiranpennun luonteen pitää olla soveltuva ja koiran itsensä tietysti fyysisesti terve. Usein koirat koulutetaan tehtävään ammattilaisten toimesta. Periaatteessa palveluskoiran rodulla ei ole niin väliä, kunhan esimerkiksi sen koko on tehtäviin soveltuva. Eniten avustajakoirina käytettyjä rotuja ovat labradorinnoutajat, kultaisennoutajat ja saksapaimenkoirat niiden ihmisystävällisen luonteen ja koulutettavuuden vuoksi.

Avustajakoiran voi opettaa muun muassa avaamaan ja sulkemaan ovia, sytyttämään ja sammuttamaan valoja, tilaamaan hissin, poimimaan esineitä lattialta sekä siirtämään ja noutamaan tavaroita. Koira voi auttaa ostosten teossa, pukeutumisessa ja riisuutumisessa. Avustajakoira on monelle omistajalleen välttämätön itsenäiseen elämiseen ja ulkona liikkumiseen. Suomessa invalidiliitto testaa ja hankkii avustajakoirat sekä valvoo niitä niiden koko työuran. Avustajakoiran tunnistaa virallisista liiveistä, valjaista tai repussa olevasta sinivalkoisesta merkistä. Se saakin seurata omistajaansa lain mukaan mihin tahansa, kuten esim. ravintolaan, julkisiin kulkuvälineisiin, sairaaloihin ja työpaikoille.

Monet lapset ja aikuiset haluavat mennä silittämään suloista avustajakoiraa. Tämä ei kuitenkaan ole toivottavaa, vaikka koira kiltti onkin. Parasta on antaa koiralle työrauha ja olla kuin sitä ei olisikaan. Koiran ohjaajaa voi tervehtiä normaalisti. Sosiaalinen labradorinnoutaja rakastaa paijausta ja sen voi olla vaikea vastustaa kiusausta tulla paijatuksi.

Comments Off on Avustajakoirat

Filed under Uutiset