Työkoirien kilpailut

Kesäaika on monenlaisten koirakilpailujen aikaa, ja silloin onkin hyvä pitää monenlaisia Suomen mestaruuskisoja. Yksi tällainen tapahtuma on elokuun alussa Palveluskoirien SM-kilpailut, jotka pidetään elokuun alussa Jokelan Liikuntakeskuksessa. Järjestäjätahoja on monia, Hyvinkään käyttökoira ry yhdessä Citybelgit ry:n, Hämeen Pelastus- ja palveluskoirat ry:n sekä Porvoon Palveluskoirat ry:n kanssa. Edellisvuoden kisat olivat Pirkanmaalla.

Kisat ovat yleensä hyvä paikka päästä näkemään millaista oppia koira on saanut muihin koiriin verrattuna ja niillä on myös merkittävä osa lajin lajiominaisuuksien määrittämisessä sekä jalostustoiminnassa. Ei siis ihme että kisoihin osallistuu paljon koiria, viime vuonnakin oli mukana yhteensä 114 koiraa kouluttajineen ja osanottajia saapunut paikalle ympäri Suomen. Palveluskoirien kisoihin kuuluu kuusi lajia, joista hakukoe on ollut suosituin. Loput muut ovat viesti-, etsintä-, jälki- sekä suojelukoe. Myöskin opaskoirien opastuskokeet kuuluvat lajin Suomen mestaruuskisojen ohjelmaan.

Vuoden aikana nähdään monia muitakin palveluskoirakisoja, reilut 600 joista tietenkin lajin huipennus on aina suomen mestaruuskilpailu. Onhan se hieno titteli koiralle kuin koiralle olla Suomen paras ja mitä ylpeyttä se tuottaakaan omistajassaan myös. Mikäli koiraa on tarkoitus käyttää astutuksessa, tuo tittelin voittaminen myös lisäpotkua siihen ja antaa koirasta hyvän maineen.

Ihan kuka tahansa koira ei tosin saa kisoihin osallistua, vaan pitää täyttää tietyt kriteerit. Opastuskoirista kokeeseen pääsevät ne, jotka ovat rekisteröity sekä löytyvät myöskin FIX-rekisteristä eli sekarotuisten koirien rekisteristä. Haku-, jälki- sekä IPO-kilpailuun (kansainvälinen suojelukoe) pääsevät mukaan koirat, jotka ovat saaneet vähintään kolme koulutustunnusta ko. lajissa 3-luokassa. Yhden näistä pitää olla 1-tulos. Myöskin etsintäkokeen koirilla tulee olla kolme kolmosta, viestissä vaaditaan vain yksi koulutustunnus 3-luokassa. Haku- ja jälkikisaan on myöskin karsinta, ja 20 parasta koiraa ohjastajineen pääsee maastoon tottelevaisuuden perusteella.

Comments Off on Työkoirien kilpailut

Filed under Uutiset