World Championship Rescue Dog 2014

Tänä vuonna ovat järjestyksessään neljännen pelastuskoirien kansainväliset kisat eli IV World Rescue Dog Championship Italiassa, Caselettessa. Yksilökisoilla on pidemmät perinteet, mutta maajoukkuetasolla kisat järjestetään joka toinen vuosi, ja niissä kisataan kolmessa eri luokassa maittain. Lajit ovat haku, raunio sekä jäljestys.

Suomi on poikkeuksetta menestynyt kisoissa hyvin, vuonna 2010 kotiin viemisiä kisoista oli kulta, kuten myöskin vuoden 2012 kisoista. Vuonna 2010 kisat pidettiin myöskin Italiassa, Bergamossa. Suomen joukkue voitti haku-osuuden, rauniossa parhaiten pärjäsi Ranska ja jälkiosuudessa parhain oli Italia. Mutta lopputuloksissa Suomi siis voitti, vaikka ilman yllätyksiä eivät kisat menneetkään silloin. Koska kisat olivat tuolloin vasta toiset, säännöt elivät vielä ja joukkueen vastaan tuli tilanne, johon he eivät olleet valmistautuneet niin hyvin. Joukkueessa siis kilpailee aina kolme koiruetta sekä heidän ryhmänjohtaja. Joukkueita tulee monesta maasta sekä myöskin tuomarit ovat kansainvälistä sakkia.

Tämän vuoden kisat siis ovat taas Italiassa elokuun lopulla ja ohjelmaa on luvassa niin koirille kuin heidän ohjastajilleenkin taas moneksi päiväksi. Kisa alkaa 20. päivä ottamalla koirat vastaan ja tosi toimiin päästään seuraavana päivänä eli torstaina eläinlääkärin tarkastuksella ja rataan tutustumisella. Ohjelmaan kuuluu tietysti myös avajaisseremoniat sekä joukkueenjohtajien tapaamiset sekä lähtöjärjestyksen päättäminen.

Kisat pääsevät tositoimiin perjantaina 22.8 sekä lauantaina 23.8 kun koirat pääsevät aloittamaan itse kisaosuuden. Kahden päivän aikana suoritetaan niin jäljestyskisat, rauniokisat kuin hakukin ja lopulliset tulokset julkistetaan sunnuntaina ja samassa yhteydessä palkitaan voittajat ja pidetään päätösseremonia.

Kuten aiemmin mainittu, Suomesta on kisaan perinteisesti lähtenyt kovinkin voitokas joukkue, ja parasta toivotaan tällekin vuodelle. Suomessa pelastuskoiratoiminta on todella aktiivista niin Suomen pelastuskoiraliiton kuin vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan sekä Suomen pelastusalan keskusjärjestön osalta. Vielä ei löytynyt tietoa millaisella kokoonpanolla Suomi kisaan tänä vuonna lähtee, mutta se selvinnee kesän aikana kun on käyty niin Suomen mestaruuskisat kuin muutkin pelastuskoirien kisat läpi. Joukkue tosin tulee selviämään jo aikaisemminkin, koska kisoja varten treenataan oman valmentajan johdolla.

Muutenhan kisoissa noudatetaan FCI:n eli Fédération Cynologique Internationalen kisasääntöjä. Koiran rodullahan ei ole väliä, kunhan se on asianmukaisesti rokotettu ja rekisteröity ja hyväksyttävästi suorittanut käyttäytymiskokeen. Koiran tulee olla terve, vähintään 14kk mutta yläikärajaa ei ole. Nartun kiima ei ole esteenä kisaan osallistumiseen, kunhan se pidetään erillään muista koirista ja suorittaa oman osuutensa viimeisenä. Ohjaajan tulee käskeä koiraa lyhyillä käskyillä ja niitä saa käyttää vapaasti, mutta tuomari voi myös hylätä koiran, mikäli se ei ole tarpeeksi yhteistyöhaluinen.

Comments Off on World Championship Rescue Dog 2014

Filed under Uutiset